AA en KK, hoe speel je die voor de flop

Ik ga er van uit dat we aan een volle tafel met 9 man zitten. Daarmee noem ik gemakshalve de eerste drie plaatsen vroege positie, de tweede drie plaatsen middel positie en de laatste 3 plaatsen, late positie. Ik noem dit zo omdat hoe verder je weg zit hoe later je het mag zeggen in de hand, ook wel bekend als positie. Met een Paar Azen of Koningen in vroege positie voor de flop raad ik aan om de blinds alleen te callen (limpen) of om klein te verhogen (raisen), zo’n 2,5 keer de grote blind. Ik hoop daarbij dat er na mij iemand dan zal raisen (als ik limp) of re-raisen (als ik zelf geraised heb).

Spelen in midden positie

Als iedereen die het voor mij mocht zeggen zijn kaarten heeft weggelegd (dit noemen we folden) – zou ik de hand hetzelfde spelen als wanneer ik in vroege positie zit. Maar heeft een van de spelers voor mij wel besloten om mee te spelen (dus de speler heeft gecalled of geraised), dan zal ik hier altijd raisen. De aangewezen raise is dan ongeveer ter grote van de pot. De pot is het geld wat er tot dan toe in het midden van de tafel ligt. In dit geval de beide blinds en de speler die voor mij al geld in de pot heeft gestopt.

Late positie met AA en KK

In late positie, zal ik altijd raisen en daarbij hoop ik dan dat er iemand aan tafel een hand heeft die hij of zij goed genoeg vindt om met mij mee te gaan. Ik hoop dan bijvoorbeeld op dat iemand een grote hand heeft en mij weer zal re-raisen. Ik beslis op dat moment hoe ik de hand verder speel. Het ligt aan de omstandigheden, zoals de hoeveelheid geld die we voor ons hebben liggen, of ik daar re-re-raise of misschien zelfs wel al mijn geld erin stop (all-in gaan).

Stel dat we beide genoeg geld hebben en ik heb dus een re-re-raise gedaan en ik heb op dit moment de helft van al mijn geld er al in zitten, dan is er geen enkele twijfel dat de rest van het geld er op de flop (de eerste drie kaarten die open gedeeld worden) in zal gaan. Er is niks wat me dan tegen zal houden. Als de tegenstander me niet all-in zet, zal ik zelf all-in gaan. De reden waarom ik dat zal doen is omdat ik mezelf uit de hand zou kunnen praten die ik meestal toch ga winnen. Dus dat ga ik niet eens proberen. Worden mijn azen of koningen toch gekraakt ondanks dat ik het zo gespeeld heb, dan zit er niks anders op dan mijn geld te verliezen. Het klinkt hard maar is waar.

Let bij poker altijd op wat er om je heen gebeurd

Toch is er wel iets waar je altijd rekening mee moet houden. Als je het gevoel hebt dat je achter staat, doordat je bijvoorbeeld je tegenstander heel goed kent, betekend het niet dat je koste wat kost door moet spelen met je hand. Bijvoorbeeld: Je speelt thuis met wat vrienden en je krijgt koningen. Een van je vrienden raised voor je en je maakt een re-raise. Zonder er over na te denken gaat hij direct all-in! Je kent hem goed en je weet dat hij dit alleen maar met Azen doet. Het is een situatie die bijna nooit voorkomt, maar als je het zoals in dit geval zeker weet kan je Koningen folden. Ik moet hierbij heel eerlijk zeggen dat ik zelf nog nooit Koningen voor de flop heb gefold in zo’n situatie. Het komt gewoon zo weinig voor dat je tegen over azen zit. En daarbij komt dat zelfs als je tegenstander Azen heeft je nog steeds 20% kans hebt met je hand om te winnen. Mijn advies is om je geld zo snel mogelijk naar het midden te krijgen met zowel AA als KK voor de flop. Op de flop is weer een heel ander verhaal (zie AA en KK, hoe speel je die op de flop). Veel geluk en zie jullie aan tafel.

Terug