Bankroll management

Maak de juiste beslissingen op basis van je huidige financiële status

Het maken van de juiste beslissingen op basis van je huidige financiële status is waarschijnlijk een van de beste vaardigheden die een poker speler kan hebben. Vaak ben je namelijk overgeleverd aan de genade van de kaarten, omdat er nu eenmaal een gedeelte geluk zit in het spelen van poker. Uiteindelijk zal het deck je lot bepalen. Om die reden is het erg belangrijk om voor jezelf regels op te stellen over hoeveel geld je wilt riskeren met spelen en welke limieten je kan spelen. Stel je hebt 1.000 euro aan de kant gezet om dat te gebruiken als een poker bankroll. Nu kan je gaan beslissen welke limieten je kan gaan spelen gezien je vaardigheden en het geld waarmee je kan spelen.

Er zijn twee belangrijke regels die je goed moet onthouden

Ik moet beter zijn dan mijn tegenstanders

Je kan er normaal gesproken van uit gaan dat hoe hoger de limiet is die je speelt, hoe sterker je tegenstanders zullen zijn. Dat maakt het duidelijk dat wanneer je beginnend speler bent je op de laagste limieten zal moeten beginnen.

Ik moet vrij uit kunnen spelen met mijn bankroll

Is die 1.000 euro al je spaargeld en kan je het eigenlijk niet missen, dan kan je er beter ook maar geen poker mee spelen. Het maakt namelijk niet uit hoe groot je bankroll is, de pokergoden kunnen zo maar beslissen dat het allemaal weg is. Gelukkig zijn er een paar manieren waarmee je kan voorkomen dat je alles verliest.

50 Buy-ins principe

De veiligste manier om te spelen is volgens het 50 buy-ins principe. Dat houdt in dat wanneer je een bankroll hebt van 1.000 euro je 50 keer 20 euro kan inzetten. Dat betekend dat je maximaal 0,10 en 0,20 euro blinds kan spelen in cashgames. We weten dat het moeilijk kan zijn om op die lage limieten te blijven. Overal op tv zie je namelijk spelers miljoenen verdienen. Wat je niet ziet is hoe die spelers daar gekomen zijn. Die hebben dat te danken aan het spelen volgens een solide bankroll management. Ook zij zijn op lage limieten begonnen en hebben zich op die manier omhoog gewerkt naar die miljoenen waar ze nu om kunnen spelen.

Slik je trots in

De beste manier om te overleven is het inslikken van je trots en wanneer het noodzakelijk is een stapje terug te doen. Doe die stap terug dan ook, want je bent ook op de hogere limiet terecht gekomen doordat je goed kan pokeren. Laat dat wederom zien op de lagere limiet en je zal merken dat je vanzelf weer hoger kan gaan spelen, nadat je het verloren geld weer hebt terug verdient. Leer van je verlies op de hogere limiet en pas hetgeen je geleerd hebt toe als je weer terug keert op die limiet.

Het is niet zo dat alleen amateurs last hebben van trots, maar ook veel professionele spelers komen dit tegen. Zelfs een paar van de beste spelers ter wereld zijn vaak blut, omdat ze zich niet houden aan een bankroll management. Dit laat zien wat het belang van goed management is. Toch zijn er ook veel spelers die wel spelen volgens een solide bankroll management en zo een vaste stroom van inkomsten weten te realiseren. Hierbij horen ook spelers die je terug zal vinden op de hoogste limieten ter wereld. Er zijn spelers bekend die in een jaar tijd van een kleine bankroll wel een miljoen wisten te maken. Hou je aan het schema en wie weet ben jij de volgende poker miljonair.

Terug