Pokerhand met kleine paren

Hoe te spelen met elk ander paar dan AA, KK en QQ

Met deze tekst ga ik er van uit dat we aan een volle tafel met 9 man zitten. Daarmee noem ik gemakshalve de eerste drie plaatsen vroege positie, de tweede drie plaatsen middel positie en de laatste 3 plaatsen, late positie. Ik noem dit zo omdat hoe verder je weg zit hoe later je het mag zeggen in de hand. Dus ook wel bekend als positie.

Vanaf nu gaan we alle paren vanaf tweeën tot aan boeren “kleine paren” noemen (behalve wanneer we een bepaald paar specifiek behandelen). Natuurlijk is het wel duidelijk dat hoe groter je paar is, dat je hand dan ook meer waarde heeft. En dat principe gaat helemaal door tot aan zelfs de kleinste paren. Dat wil zeggen dat een paar vieren sterker is dan een paar drieën en wel vanwege de volgende simpele reden. Wanneer je met een paar vieren tegen een paar drieën speelt en op de flop komt 4-3-2. Dan heeft je tegenstander drie drieën en jij drie vieren. Je bent nu een torenhoge favoriet tegen de drie drieën die nu nog maar een op de tweeëntwintig zullen winnen.

Boeren, Tienen of Negens

Er is wel een kleine grens tussen de kleine paren die je aan kan houden wanneer je speelt met boeren, tienen of negens. Je kunt deze paren wel iets sterker spelen dan de rest van de kleine paren. Dit doe je omdat deze paren wat groter zijn en dat maakt het makkelijker dat er op de flop drie kaarten komen die onder jouw paar zitten. Wanneer dat gebeurt heb je dus een over paar (een paar dat hoger is dan de hoogste kaart op tafel) op het board. Als je bijvoorbeeld een paar vijven of zessen speelt is het veel lastiger om een flop te krijgen met drie kaarten onder jouw paar en zal er dus bijna altijd wel een over kaart (een kaart hoger dan jouw paar) vallen. Met de verkeerde over kaart staat je paar vaak al ver achter en wil je niet te veel geld in de pot hebben. Van klein naar groot is elk paar steeds iets sterker dan het vorige paar, maar speel ze allemaal als een klein paar, op de uitzondering die we net besproken hebben.

Voor de flop kan je vaak het best een call plaatsen met een klein paar. Je called dan dus gewoon de big blind. Wanneer een speler in vroege positie geraised heeft kan je ook nog steeds een call plaatsen. Maak liever geen re-raise, want dan ga je een grote pot spelen wat je pas wilt als je hand verbeterd op de flop.

Met een paar boeren, tienen of negens, wanneer een speler uit vroege positie een raise maakt kan je het beste callen, maar wanneer een speler uit een iets latere positie een raise maakt en je hebt een van deze paren kan je een re-raise plaatsen wanneer je denkt dat je tegenstander niet een erg sterke hand heeft. De reden dat je dit dan doet is, zoals we al bespraken, dat er een goede kans is dat je op de flop een over paar hebt. Nu kan je een paar boeren spelen zoals een paar vrouwen (zie hoe te spelen met QQ). Je kan dezelfde strategie toepassen.

Wisselen van snelheid

Let op er is een uitzondering die je kunt maken in een bijzondere situatie. Een van de redenen die het leuk maken om met kleine paren te spelen is dat je een keer van versnelling kan verwisselen. Je kan je spel dus even anders spelen dan dat je normaal de hele tijd zou doen. Er wordt veel gehamerd op agressief spelen, maar met een klein paar kan je een keer wat passiever spelen dan dat je normaal zou doen. Het geeft ook meteen een kans om het te laten lijken dat je respect geeft aan je tegenstander. Bijna alle spelers die voor de flop een raise hebben gemaakt zullen op wat voor flop dan ook zo’n 90% van de keren een continuation bet (doorbetten op de flop na een pre flop raise) maken. Dus wanneer ze voor de flop een raise maken met een paar negens zullen ze dan ook negen van de tien keer een continuation bet maken op de flop. Stel nu dat jij die persoon bent en je zit in de pot met een tegenstander die je al de hele avond lang aanpakt. Die tegenstander is een sterke speler en hij begint het zat te worden dat je hem steeds zo aanpakt. Je weet wel dat je hem waarschijnlijk deze hand weer te pakken hebt, maar in de plaats van hem de pot uit te betten, ga je expres deze hand wat langzamer spelen.

Dit wordt het best duidelijk met een goed voorbeeld:

Stel je hebt hem geraised met twee negens voor de flop en hij heeft gecalled. Op de flop komt 10-2-3 en hij checkt. In de plaats van dat je nu zet check je ook. Op de turn valt nog een lage kaart. Hij checkt weer. Nu ben je er wel redelijk zeker van dat jouw twee negens de beste hand zijn, want hij laat immers door twee keer te checken duidelijk zien dat hij niet veel heeft. Toch ga je hier nog steeds niet inzetten. Je checkt ook nog een keer om hem wat respect te geven. Het board ziet er best slecht uit en je weet eigenlijk wel zeker dat hij daar nooit veel aan kan hebben. Je weet daardoor ook dat wanneer je nu zet je eigenlijk nooit een call zal krijgen en daarom check je nog een keer. Dit heeft niks met medelijden met je tegenstander te maken, want wanneer er een goede kans was dat hij je zou callen zou je zeker wel zetten. In de plaats van te betten en hem de pot uit te drukken, waardoor hij het nog meer met jou gehad heeft, check je dus om hem een beetje te laten afkoelen.

Zoals gezegd is dit een sterke speler. Je bent er redelijk zeker van dat hij je niet gaat callen wanneer je bet, maar dat wil niet zeggen dat hij jou niet gaat raisen en druk gaat zetten op jouw hand, terwijl die waarschijnlijk wel goed is maar nu super sterk, en dus niet veel druk kan hebben. Meer nog dan dat wanneer je tegenstanders maar uit elke pot blijft drukken zullen ze op een gegeven moment stoppen met passief tegen jou te spelen. En dat wil je juist niet, ze moeten zo passief mogelijk blijven. Wanneer ze agressief beginnen te spelen, ben jij degene die moet gaan raden en dat wil je niet. Dat zijn namelijk de moeilijkste spelers om tegen te spelen, spelers die elke keer als jij zet, jou gaan verhogen. Dan blijf je maar raden of je hand wel sterk genoeg is. Je wilt je tegenstanders stil en passief. Dus je koelt hem een beetje af wanneer je gewoon de hand aan het einde laat zien zonder hem de pot uit te hebben gedrukt. Hij weet ook dat jouw twee negens de beste hand zijn, maar door niet in te zetten heb je hem wel respect gegeven. Je hebt hem weer zo ver dat hij denkt dat je alleen zet wanneer je bluft of wanneer je echt een sterke hand hebt. Je hebt hem weer aan het raden gekregen en dat is nu precies wat je wilt. Nu zie je wat het nut er van is om soms even een hand wat langzamer te spelen.

Verder in het verloop van het spel

Een tijdje later, krijg je misschien wel weer een paar negens (of tienen of boeren) in late positie en besluit je weer te raisen. Deze keer krijg je een re-raise van een speler te verwerken. Doe hij dit met een grote raise, geef hem dan de pot. Met de kleinere paartjes is het altijd het beste om op te geven wanneer je een re-raise voor je kiezen krijgt. Door deze handen op te geven voorkom je moeilijke beslissingen later in de hand. Als je geen re-raise hier krijgt dan ga je weer terug naar de standaard stijl van spelen die we steeds behandelen. Als jij de raiser bent voor de flop ga dan gewoon weer je gang en zet ook weer op de flop. Zeg maar weer 90% van de keren. Wanneer je bijvoorbeeld raised met een paar tienen en op de flop komt 3-2-7 dan zet je dus weer door met je over paar. Je zet op wat voor flop ook maar in, ook als de flop drie over kaarten heeft op jouw kleine paar. Ook als je er zeker van bent dat je tegenstander een gedeelte van die flop gehit (bijvoorbeeld een paar gemaakt heeft) heeft, zet je in. Er is een kleine kans dat je hier de pot oppakt omdat je tegenstander niet zeker genoeg is van zijn hand. Je maakt hier gewoon altijd een standaard drie kwart pot bet, dus wanneer de pot 100€ is zet je hier 75€. Dit doe je in 90% van de gevallen. Je tegenstanders verwachten dit van jou, omdat je dit altijd doet. Daarom blijf je het doen, want je wilt het imago dat je door zo te spelen hebt opgebouwd graag behouden, want daardoor zijn je tegenstanders constant in de war. Wanneer je daar niet de pot wint, dan ga je proberen de pot uit te checken, tenzij je denkt dat je tegenstander een draw (een kans op een flush of straat) heeft, want dan laat je hem daarvoor betalen natuurlijk. Krijg je een raise tegenover je dan geef je de hand op. Speel kleine paren voorzichtig en probeer kleine potjes ermee te winnen. Stop niet veel chips in de pot tenzij je een set (three of a kind) maakt. Een speler raised voor de flop en jij hebt gecalled met je kleine paar. Wanneer jouw tegenstander nu op de flop bet zal je hier eigenlijk altijd gaan folden tenzij je een set hebt gemaakt. Helemaal wanneer er gevaarlijke hoge kaarten vallen die jouw tegenstander best wel een kan hebben. Hier kan je goed de kracht van de raiser zijn zien. Hij zorgde ervoor dat jij jouw hand fold, terwijl je niet kan weten of het de beste hand was of niet. Daarom wil je altijd de raiser zijn, zodat jij die macht hebt. Wanneer je jouw kleine paar niet verbeterd op de flop zijn dit samengevat een paar punten waar je rekening mee moet houden:

1. Je bent klaar met jouw hand als je degene was die alleen maar een call plaatste voor de flop en je stopt dus geen cent meer in de pot.
2. Als jij de speler was die een raise maakte voor de flop zal je op bijna elke flop een continuation bet maken om te proberen een kleine pot te winnen, maar word je gecalled dan wil je niet nog een keer zetten en probeer je de hand uit te checken. Tenzij je denkt dat je tegenstander een draw heeft, dan zet je juist wel door.
3. Wanneer je tegenstander een re-raise maakt leg je jouw hand af.

Wanneer je een Set maakt

Het is een compleet andere situatie wanneer je een set maakt. Dat is de voornaamste reden waarvoor je kleine paartjes speelt. Speel wanneer je een set hebt de hand agressief, dat betekend niet dat je altijd moet raisen maar je als je tegenstander naar jou toe checkt zet je altijd in. Het is ook overduidelijk dat wanneer jij de speler was die raisde voor de flop en je maakt je set dat je dan weer bet op de flop. Zoals je tegenstanders weten maak je toch altijd een continuation bet, en heb je daar geen set voor nodig. Wanneer je hebt gecalled voor de flop en je maakt je set, je tegenstander checkt naar jou toe en er zitten nog andere spelers in de hand na jou, zet dan ook in. Het is vaak voor een raiser erg moeilijk om zijn tegenstander te lezen wanneer deze tegen hem inbet op de flop.

Dus als je een set maakt en je mag het als eerste zeggen zet dan in, helemaal als je hem ook nog eens op een sterke hand zet. Maak een grote bet waardoor je tegenstander wanneer hij echt de hand heeft die hij liet zien met zijn raise, namelijk een groot paar, niet anders kan dan om jou te raisen. Zo krijg je snel al zijn geld in de pot met jouw sterke set. Je speelt je hand op deze manier wanneer je een klein paartje hebt, bijvoorbeeld drieën, en op de flop komt 9-7-3. Je bet tegen jouw tegenstander in omdat je denkt dat hij een over paar in zijn hand heeft. Wat nog een veel betere flop zou zijn is een flop als Q-10-3 nu kan het bijna niet anders dan dat je tegenstander in ieder geval iets heeft. Heeft hij twee Azen of Koningen, dan zal hij jou daar altijd raisen (wat voor speler je ook tegen zit). Als hij A-Q speelt zal hij vaak ook raisen. Heeft hij K-Q dan zal hij je op zijn minst callen. Heeft hij een straat draw, maakt hij ook vaak een call, sommige agressieve spelers zullen dan soms zelfs raisen. Daarom is het verstandig om op zo’n flop gewoon tegen de raiser in te betten. Is hij zo gelukkig dat hij hier een betere hand dan jou speelt, wat dus inhoudt dat hij een hogere set speelt, dan is er helaas niets magisch wat je kan doen. Je kan hem alleen maar afbetalen, want de kans op set over set is zelfs kleiner dan één % en daar kan je dus nooit van uit gaan.

Tenslotte

Een andere keer dat je begint met de pot te over betten is wanneer je een fullhouse maakt op de flop. Dit kan gebeuren wanneer er een flop komt met bijvoorbeeld 10-10-5 en jij speelt een paar vijven. Je maakt hier een grote bet, want je gaat hier namelijk alleen maar geld verdienen wanneer je tegenstander een erg sterke hand heeft. Dat wil zeggen wanneer hij een tien speelt of een over paar zoals Azen of Koningen. Je moet er voor zorgen dat er genoeg geld in de pot komt tegen de hand van je tegenstander en de manier om dat te doen is door tegen hem in te betten.

Komt het wel eens voor dat je een set gaat folden op een flop zal je je misschien afvragen. Het kan voorkomen maar het is een niet veel voorkomende situatie in poker. Het is een lastige hand om te folden. Ondanks dat is hier een situatie waardoor je zou kunnen folden: Op de flop komen bijvoorbeeld drie opeenvolgende harten. Een flop als 6-7-8 van harten jij speelt zelf met zessen. Je zit met drie andere spelers in de hand. Jij hebt voor de flop geraised en zij hebben allemaal gecalled. Je maakt je standaard continuation bet op de flop en de drie andere spelers besluiten allemaal om all-in te gaan. Hier zijn zoveel kansen mogelijk dat je nog gaat verliezen of nu al dik achterstaat. Speel dan verstandig en gooi je hand af. Wanneer je een set maakt in een geraisde pot, is het dus bijna onmogelijk om nog te folden. Er is echt bijna niemand die dit ooit zal doen en wel door al de bovengenoemde redenen.

Samenvattend dus, wanneer je een normale raise hebt gemaakt voor de flop, je krijgt een call, je maakt je set op de flop en je tegenstander wint van je omdat hij een hogere set heeft, dan is er gewoon niets wat je kunt doen. De kans op dat is gewoon te klein om je hand weg te gooien. Gaat het geld er op de flop niet in doe het dan op de turn.

Dit was het stuk over alle kleine paren, van tweeën tot aan boeren. Waarbij we negens tot boeren enigszins in een andere klasse hebben gezet, maar in de grote lijnen zullen deze hetzelfde gespeeld worden als de andere kleine paren.

Terug