Inzet strategie bij Poker

Ontdek dat je met een kleinere inzet hetzelfde resultaat kan behalen

Als je poker speelt zal je situaties gaan tegen komen dat het beter is om klein in te zetten dan om een grote bet te maken. Om het wat duidelijker te zeggen: Er zijn situaties dat je met een halve pot bet hetzelfde resultaat zal behalen als wanneer je de hele pot zou betten.

Eigenlijk is dit een heel simpel concept, vooral bij veel van de aller beste spelers, maar veel beginnende spelers hebben dit nog niet goed door. Het wordt duidelijk door het onderstaande voorbeeld: Je speelt Texas No-Limit Hold'em en je hebt een raise gemaakt voor de flop met A-Q. Alleen de speler op de grote blind heeft je gecalled en je speelt tegen hem nu een pot. Je speelt blinds 100/200 en je raised naar 600, dus er zit nu 1.300 in de pot. Op de flop valt J-7-2 en de big blind checkt. Je hoopt natuurlijk dat je tegenstander de flop gemist heeft en zal folden wanneer jij een bet maakt. Maak je nu een pot-bet dan weet je wel zeker of je tegenstander iets heeft, want hij zal veel moeten inzetten ten opzichte van de pot. Maakt hij de call op jouw pot-bet, dan weet je wel zeker dat hij meer zal hebben dan jij met aas hoog. Je weet dat je die informatie kan krijgen door de gehele pot te betten, maar zou je niet dezelfde informatie kunnen krijgen door minder in te zetten. Stel je bet 800. Zal de uitkomst dan heel veel anders zijn? Het antwoord is: waarschijnlijk niet. Een pot-bet en een bet van iets meer dan de helft van de pot zullen het zelfde effect hebben.

Een kleinere bet is vaak de betere keuze vanwege een paar redenen

1. Als je bluft zet je minder chips op het spel.

Als je probeert een pot te stelen, zonder echt kans om nog de beste hand te maken, dan kan je een halve pot, drie kwart van de pot betten of een volle pot-bet maken. Al deze bets zullen je voldoende informatie geven over de hand van je tegenstander. Dan is het dus duidelijk welke bet het beste is om te maken. Juist! de halve pot bet. Het is beter om een kleiner gedeelte te riskeren dan de hele pot in deze situatie.

2. Als je een goede hand hebt, krijg je sneller een tegenstander mee.

Op het moment dat je een monster flopt dan hoop je op actie van je tegenstanders. Door dan maar de halve pot te betten, nodig je spelers met een redelijke hand uit om in de hand te blijven en dat is natuurlijk precies wat je wilt. Wie weet verbetert je tegenstander nog op de turn waardoor je nog meer geld aan hem kan verdienen met je monster.

3. Je krijgt hulp van de kansberekening.

Eigenlijk is elke pokersituatie te berekenen met een simpele kansberekening. Zit er 2.000 in de pot en je bet 2.000 dan speel je 1 op 1. Dat betekend dat je op de langere termijn de helft van al die potten moet winnen om break-even te draaien. Er komen natuurlijk nog veel meer factoren bij kijken bij de volgende 2 kaarten, maar dat laten we hier nog buiten beschouwing. Als je dan bedenkt dat je tijdens deze hand hetzelfde resultaat behaald wanneer je bijvoorbeeld 1.200 zou betten, dan is het duidelijk welke play je op de lange termijn het meeste zal opleveren. Dat zou inhouden dat je 3 op 5 krijgt van deze inzet, dus dat je minder vaak de pot hoeft te winnen om deze play toch winstgevend te laten zijn.

Verwarring saaien

Je zal maar weinig zien dat een ervaren speler of een professional een pot-bet zal maken. Ze zullen dit alleen doen om de tegenstander te verwarren in ver doorgevoerde psychologische spelletjes. In het algemeen zullen ze de grote van hun bet variëren van een-derde, de helft of drie kwart van de pot. Doordat de pot kleiner gehouden wordt heb je meer invloed op de uitkomst op de lange termijn. Dat is wat je wil bereiken, zo veel mogelijk controle houden.

Maak geen grote bet om je tegenstander af te schrikken als je zelf bang bent voor een call, want dit zal vaak het tegenovergestelde effect hebben. Hou je bets klein, zodat je niet te veel van je stack op het spel zet met een bluf en om je tegenstanders erin te lokken met een monster.

Voorbeeld van iemand die het principe niet snapt

Speler A is een sterke en agressieve speler, zijn tegenstander speler B is een zwakke beginner. Tijdens een toernooi zitten de twee aan dezelfde tafel. Beide spelers hebben een stack van meer dan 20.000 chips en de blinds zijn nog laag, namelijk 50/100. Speler A maakt vanuit vroege positie een raise met 9 10 suited naar 300. De hele tafel fold tot aan speler B die in de big blind zit. Hij maakt een re-raise naar 800 die wordt gecalled door speler A. Op de flop komt A65 rainbow, waarop speler B meteen besluit all-in te gaan. Hij zet hiermee 20 keer de pot in, wat een enorme overbet is. Speler A kan deze bet niet callen met zijn 10 hoog en fold zijn hand. Na de fold draait speler B zijn hand open en laat KK zien. "Ik was bang dat je de aas had." zegt hij. 'Daarom dacht ik, ik moet nu all-in.' Een duidelijke beginnersfout natuurlijk, want had speler A een sterke aas gehad, was de bet zeker gecalled. Had speler B hier 1.000 gebet in de pot van 1.650 had hij precies hetzelfde geweten als nu, zonder zijn toernooi leven op het spel te zetten.

Je weet nu dat je met een kleinere inzet hetzelfde resultaat kan behalen. Jij bepaalt zelf wanneer je welke bet moet maken in welke situatie. Ga van je tegenstander uit en bepaal zo wat je minimale inzet moet zijn om alle informatie los te krijgen. Je zal zien dat je op deze manier veel chips kan besparen.

Terug